תסמונת שחלות פוליציסטיות

שחלות פוליציסטיות

מאת אפרת בר לב

 

מראה של שחלות מלאות בזקיקים קטנים ובינוניים, הדומה למחרוזת פנינים, הינו אופייני לנשים הסובלות מתסמונת שחלות פוליציסטיות (PCO). ניתן להבחין בכך באמצעות מכשיר אולטרסאונד. אך למרות השם המבלבל, לא מדובר בריבוי ציסטות בשחלה.

תסמונת השחלות הפוליציסטיות הינה מצב הורמונלי מורכב, אשר מערב מספר מנגנונים פיזיולוגיים. עד 25% מהנשים בגיל פריון מתמודדות עם התסמונת הזו, והיא עשויה להתבטא בתסמינים שונים אצל כל אישה.

תסמונת שחלות פוליציסטיות מזוהה בעיקר עם בעיות פריון, עקב היעדר ביוץ. הזקיק הינו שק קטן הנמצא בשחלה, בתוכו נמצאת ומתפתחת הביצית. כדי להבין את התהליך הפיזיולוגי בצורה הכי פשוטה ניתן לתאר זאת, במצב נורמלי: ביום הביוץ, ביצית בשלה משתחררת מזקיק מפותח דיו, אל עבר החצוצרה. אך במצב של שחלות פוליציסטיות התרחיש הוא אחר: הזקיק לא מתפתח כראוי, ועל כן נותר בשלב התפתחות חלקי, בלבד.

בהתאמה לכך, הביצית לא מבשילה כראוי בתוך הזקיק, ולכן לא מתרחש ביוץ. כלומר, ביצית לא בשלה אינה משתחררת מזקיק לא מפותח דיו.

המראה האופייני הוא ריבוי זקיקים, במצב התפתחות מוקדם, במבנה מסודר של שרשרת פנינים.

ההפרעה הפיזיולוגית ב-PCO עשויה להתרחש ממגוון סיבות, החל מליקוי גנטי, השפעה של הורמוני מין אנדרוגניים, חוסר איזון בין ההורמונים LH / FSH משקל עודף ועוד.

במרבית המקרים של שחלות פוליציסטיות, המצב ההורמונאלי עשוי להציג תמונה של אחד או יותר מהשיבושים הבאים:

1 רמות מוגברות של אסטרוגן
* עשויות לשבש הפרשה של FSH – הורמון המעודד התפתחות זקיקים בשחלות
* מעודדות שגשוג והתעבות רירית הרחם

2 רמות מוגברות של הורמוני מין אנדרוגניים

3 תנגודת לאינסולין, אי-סבילות לסוכר והשמנת יתר.

התסמינים האופייניים נובעים מהשיבושים ההורמונליים הנ"ל, כגון: היעדר ביוץ, מחזור לא סדיר, פצעוני אקנה, שיעור יתר בגוף\בפנים, נשירת שיער ראש, משקל עודף, רמות מוגברות של אינסולין, הורמונים אנדרוגניים, שומנים בדם ועוד.

תרופות מרשם עבור נשים המתמודדות עם PCO משפיעות על המאזן ההורמונלי בגוף, מסייעות לשיפור התסמינים המטרידים ומשמשות להגנה מפני הסכנה להתפתחות סרטן רירית הרחם. ההמלצה הרפואית היא להשתמש בגלולות משולבות למניעת הריון (כמובן, מתאים עבור מי שאינה מעוניינת להרות).

עבור נשים המעוניינות להרות, ניתנות תרופות מרשם הפועלות במספר מנגנונים פיזיולוגיים שונים, לשם הגברת הורמון FSH המעודד את התפתחות הזקיקים בשחלה, או במקרה הצורך, ניתנות זריקות ו\או ביצוע הזרעה.

ההמלצה הבולטת ביותר עבור נשים המתמודדות עם תסמונת שחלות פוליציסטיות היא תזונה. התאמה תזונתית משיגה את התוצאות הטובות ביותר בטיפול בתסמונת שחלות פוליציסטיות, על כל היבטיה.

תפריט תזונתי, אשר מסייע לווסת את רמות האינסולין בדם, מתחשב בשיבושים המטבוליים ב- PCO ,עקב נטייה לאי-סבילות לסוכר, נטול פחמימות פשוטות, ללא מזון מעובד, ללא מזון מתועש, חטיפים, מתוקים, וכיו"ב.

תפריט מאוזן, המושתת על אסטרטגיה של צריכת רכיבים תזונתיים מזינים, בעלי עומס גליקמי נמוך ואינדקס גליקמי נמוך, יאפשר שיפור באיכות החיים, עבור המתמודדות עם PCO

 

תפריט מומלץ לדוגמא לנשים המתמודדות עם PCO:

 

ארוחת בוקר: ביצה קשה, ירקות חתוכים: פלפל אדום, מלפפון, גזר ובצל, בתיבול 1 כף שמן זית, 3 כפות גבינה לבנה רכה.

ארוחת ביניים: יוגורט עם זרעי צ'יה, זרעי דלעת וחמוציות טבעיות.

ארוחת צהריים: דג סלמון אפוי בתנור, בתוספת ירקות שורש אפויים, בטטה, סלק, קולורבי ודלעת, מתובלים בשמן זית, עלי רוזמרין, קורט מלח ופלפל שחור.

ארוחת אחה"צ: פשטידת ברוקולי ובצל, בהכנה ביתית, על בסיס קמח קוקוס.

ארוחת ערב: מרק ירקות עשיר בתוספת לחם טחינה, בהכנה ביתית, על בסיס קמח שקדים.
הקפדה על צריכת נוזלים נאותה של 5.1 ליטר מים ביום, לפחות.

פעילות גופנית מאוזנת, הפחתת מתחים, שינה מיטיבה ואיזון בין עבודה ומנוחה.

לסיכום, שמירה על אורח חיים בריא ומאוזן, עבור נשים המתמודדות עם PCO מצריכה הקפדה על צריכת מזונות מיטביים, העשויים לתרום למאזן ההורמונלי בגוף. כמו כן, כדי ליהנות מאיכות חיים ורווחה בריאותית, יש להקפיד על כללי שינה, ניהול מתחים, הפחתת רמות סטרס בחיי היומיום, איזון בין עבודה למנוחה, התמדה בפעילות גופנית, וטיפוח חיי חברה בריאים.

 

הבהרה משפטית – האמור לעיל מיועד להרחבת הידע הכללי, בלבד, בנושא תסמונת שחלות פוליציסטיות.
אין לראות במופיע לעיל תחליף לייעוץ רפואי ו/או לטיפול תרופתי ו/או לטיפול המבוצע על ידי מטפל ו/או רופא ו/או להוות בכל דרך או אופן המלצה לצורך טיפול פרטני.
הכותבת היא נטורופתית, עוסקת ברפואה פונקציונלית, מייסדת מרכז השתלמויות
למטפלים ברפואה משלימה.
מידע נוסף תמצאו באתר https://www.efratbarlev.co.il/

שמרו על קשר

כתבות נוספות

רטינופתיה סוכרתית רופא עיניים פרטי
בריאות

מחלות עיניים הגורמות לעיוורון

מחלות עיניים הגורמות לעיוורון  – סקירה מקיפה על גורמים, מניעה ודרכי טיפול עיוורון הוא אחד מהמצבים הקשים ביותר שמערערים את איכות החיים, והוא יכול לנבוע ממגוון מחלות עיניים. למרות שהטכנולוגיה

קרא עוד »
מחלות עפעפיים
עיניים

מחלות עפעפיים

העפעפיים הם מבנים נעים המגנים על העיניים ומסייעים לשמור על בריאותן. כל עפעף מורכב מכמה שכבות עיקריות: עור חיצוני, שרירי עפעף, ושכבת רירית פנימית. העור החיצוני של העפעפיים הוא דק

קרא עוד »
תפוזים
ויטמינים

ויטמין C הוויטמין שחשוב להכיר

ויטמין C הוא ויטמין הידוע גם בשם חומצה אסקורבית. ויטמין זה ממלא תפקיד מרכזי בתפקוד תקין של הגוף ובריאותו. הוא תורם לחיזוק מערכת החיסון, לייצור קולגן, לספיגת ברזל ולהגנה מפני

קרא עוד »
צניחת עפעפיים
בריאות

צניחת עפעיים

צניחת עפעפיים היא מצב שבו העפעף העליון נופל ומכסה חלק מהאישון. בגלל העפעף הנפול נחסם חלקו העליון של שדה הראייה באותה העין. העפעף בעין בעל חשיבות לשמירה על לחות העין.

קרא עוד »

תזונת תינוקות

האכלת התינוק בשנה הראשונה תינוק שנולד הנקה היא הדרך הטובה ביותר להזנה. יש להניק ללא תוספת של נוזלים או תוספות מזון אחרות עד לגיל חצי שנה. חלב האם כולל את

קרא עוד »
חגורה חשמלית מתכווננת המיועדת לסייע בהרזיה
כושר

חגורה לסיוע בהרזיה וחיטוב גוף VIBRO SHAPE

חגורה חשמלית מתכווננת המיועדת לסייע בהרזיה ובחיטוב הגוף     חגורה לסיוע בהרזיה וחיטוב גוף 2suprize, דגם VIBRO SHAPE מכשיר המיועד לסייע בחיטוב אזורים שונים של פלג גוף התחתון והעליון: פשוט עוטפים

קרא עוד »
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support