שאלת הפוריות היא שאלה שיש קושי לענות עליה מאחר שאין בדיקה שיכולה לבדוק את פוריות האישה ורק לאחר שהיא הרתה ניתן לומר כי לאישה יש יכולת פריון. למעשה אצל נשים רבות נושא הפוריות מעסיק אותן כאשר אנו מעוניינות למנוע הריון בעזרת אמצעי מניעה שונים ובעת שאנו מעוניינות להיכנס להריון.
נשים המעוניינות בהריון צריכות לקיים יחסי מין סביב מועד הביוץ. ובעיקר לפניו. יש לקיים כל יומיים החל משישה ימים לפני הביוץ. וגם יומים לאחר מועד הביוץ זהו החלון ההזדמנויות להיקלט להריון. הזרע יכול להמתין ברחם עד 72 שעות. חישוב הביוץ וכיום יחסי מין במועד הביוץ לא בהכרח מביא להריון המיוחל ויש לנסות מספר ניסיונות עד לכניסה להריון. החשש של אי פריון או בעיות פוריות שונות מביא את הנשים ללחץ נפשי שאינו תורם לניסיון להיכנס להריון.
השאלה מתי לפנות לרופא פוריות על מנת לעבור בדיקות פוריות ולהתחיל בטיפולי פוריות? למעשה אין תשובה אחת והדבר תלוי במשתנים שונים כגון היסטוריה רפואית של האישה והגבר, היסטוריה משפחתית, גיל האישה והגבר ועוד משתנים.
מחזור הביוץ
מחזור האישה מתחלק לשניים- של בראשון מתחיל עם היום הראשון של הווסת ועד הביוץ, הנקרא שלב השגשוג, בשל הכנה של רירית הרחם לקליטת הריון. השלב השני מתחיל עם התרחשות הביוץ ועד לקבלת המחזור החודשי. כאשר החלק השני של המחזור מהביוץ ועד למחזור הבא נמשך כ- 14 ימים. שלב זה נקרא שלב לוטאלי. נתון זה מאפשר לחשב את מועד הביות. אצל נשים רבות המחזור מופיע כל 28 עד 35 יום. בודקים את אורך המחזור של שלושה מחזורים ומפחיתים 14 יום ממספר הימים אם המחזור מופיע על 30 יום. מחשבים 16=30-14 כלומר הביוץ מתרחש ביום ה- 16 למחזור.
ישנן נשים המרגישות את מועד הביוץ בכאב בטן בצד. אך לרוב יש לחשב ביוץ ולבדוק את מועד הביוץ.
חום השחר
בדיקה של חום הגוף ביקיצה ולפני שקמים מאפשרת לבדוק את מועד הביוץ. מתחילה מקבלת הווסת לבדוק את חום הגוף כל בוקר עם יקיצה. לאחר הביוץ חום הגוף יעלה בחצי מעלה בשל השפעת הפרוגסטורן בשלב השני של הווסת. בדיקה זו בעייתית מאחר שהיא מזה את הביוץ רק לאחר שהתרחש וקליטת הריון לאחר הביוץ הוא נמוך ביותר. יש הטוענים שהבדיקה לא מהימנה מאחר שחום הגוף יכול לעלות מסיבות אחרות שיתפרש באופן מוטעה הביוץ. השיטה יעילה לנשים שהווסת לא סדירה ומאפשר להעריך למחזורים הבאים את מועד הביוץ.
מקלוני ביוץ
ערכות ביות הנמכרות בבתי מרקחת מאפשרים לזהות את התקרבות מועד הביוץ באמצעות הפרשת LH. יש להזתין על המקל מיד לאחר יקיצה הופעה של קו וורוד שמתחזק מצביע על עלייה של LH וניתן להעריך שהביוץ יתרחש ביממה הקרובה. בדיקה מהימנה אך בדיקה זו עולה כסף בעיקר שאין מחזור סדיר.
בדיקת הרירית
דרך הרירית המופרשת מהנרתיק ניתן להרגיש את מועד הביוץ. לקראת הביוץ הרירית המופרשת היא צמיגית ושקופה בשל אסטרוגן המופרש מהזקיק הנמצא בשלב זה בשחלה, המסייע לזרע לשרוד בצוואר הרחם ולעלות במעלה הרחם לקראת פגישה עם הביצית. בכל פעם שאת בשירותים תוכלי להניח אצבע בפתח הנרתיק ולבדוק את ההפרשה.