אנו מכירים את שמן הקוקוס למריחה על הגוף ועל השיער, אנו מוצאים אותו בתכשירי טיפוח לגוף ולשיער, אבל שמן קוקוס הוא בעל סגולות רבות גם בבישול ואפיה ויעיל גם למי שעושה דיאטה.
רבים מבשלים עם שמן קוקוס או חלב קוקוס בעיקר שמדובר במתכונים מיוחדים מהמזרח, אבל לשמן קוקוס יתרונות רבים שאחד מהם הוא השימוש בבישול, היתרון של שמן הקוקוס הוא שהשומנים שבו מרוכזים ולכן יש צורך בכמות קטנה מאוד לשימוש לעומת שמנים אחרים כגון שמן קנולה או חמאה לטובת בישול או אפיה. לעיתים מדובר במחצית או רבע מכמות השמן מול שמנים אחרים. מכאן ששמן קוקוס יעיל בשל כמות הקלוריות המועטה שאנו צורכים באוכל.
השימוש בשמן קוקוס לבישול מתאים לכל סוגי הבישול והאפיה מכוון שתוצרי הלואי של שמן הקוקוס אינם מתחמצנים בטמפרטורות גבוהות ומכאן שאינם מהווים סיכון בריאותי משמעותי.
דיאטה ושמן קוקוס
שמן הקוקוס מורכב משלוש חומצות אמינו והמבנה שלו דומה לקולוסטרום, אותו חלב אם ראשוני שנוצר בהנקות הראשונות לאחר הלידה.
תוסף מזון טבעי, מייחסים לו סגולות של יכולת ספיגה גובהה של ויטמינים ומנירלים ומכאן צריככה של שמן קוקוס מסייעת להתמודד עם בעיות במערכת העיכול.
מייחסים לו שאינו מרזה, אך הוא מתעכל במהירות ואינו הופך לשומן בגוף . בנוסף, הוא מגביר את קצב חילוף החומרים ומגביר את האנרגיה, והוא מעניק תחושת שובע. מה שתורם אם אתם עושים דיאטה.
בעולם התזונה יש אסכולות רבות, כאשר אחת הבולטות שבהן גורסת כי צריכה קבועה של מוצרי קוקוס למיניהם, במיוחד מרכיבי השמנים שלו, משפרים את הפעילות הפיזיולוגית. מדובר על צריכה של 3 כפות ביום כדי להגביר את ההתנגדות לאינסולין ולשלוט בכל הנוגע לתאוות מתוקים.
הדבר בהחלט משפיע לטובה עבור חולי הסוכרת ומאפשר לשלוט טוב יותר במחלה ולשמור על אורח חיים בריא.
מחקרים מראים כי במדינות שבהן מרבים את השימוש בשמן קוקוס גבוהה התגלו עובדות מדהימות אצל התושבים: האנשים רזים יותר, אצל אותם אנשים רמת הכולדטרול נמוך, אנשים פחות סובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, רמות הסוכר בדם תקינות, ישנם פחות מחלות לב והסתיידות של העורקים ואנשים כמעט ולא סובלים מעצירות.
שמן קוקוס – תהליך הייצור
קוקוס מגיע אלינו בדרכים שונות, המוכר יותר הוא מי קוקוס או חלב קוקוס שניתן למצוא בחנויות המזרח ואף בסופרים. שלרוב משמשים כתוספת למתכונים. שמן קוקוס פחות מוכר וניתן למצוא אותו באיכויות שונות וזאץ בהתאם לתנאים בו הוא מיוצר ולשיטת האחסון שלו. ניתן לשמור עליו לאורך תקופה ארוכה.
תהליך הייצור של השמן מבוסס על כבישה קרה. את החלב עצמו לוקחים מפרי הקוקוס ומתסיסים אותו למשך יממה וחצי ללא הרתחה (מכאן השם "כבישה קרה"). תהליך אחר הוא באמצעות צנטריפוגה, בהתליך מפרידים את החלק השמנוני ומהמים שלו, על ידי סיבוב ללא הפסקה של נוזל הקוקוס עד להפרדה. שיטה נוספת היא הקפאה של הנוזל עד להפרדות שהשמן צף והמים שקועים.
האם שמן קוקוס אכן בריא?
האם שמן הקוקוס אכן בריא כפי שמייחסים לו סגולות אלו? בשנים האחרונות הועלו טענות ששמן הקוקוס לא בהכרח בריא. מחקרים שנעשו בארה"ב הראו שהוא מעלה את רמת הכולסטרול הרע (LDL), אך מצאו שהוא גם מעלה את רמות הכולסטרול הטוב (HDL). על פי מריבת המחקרים הראו שצריכת שמן קוקוס מעלה את היחס הכללי בין הכולסטרול הטוב והרע. חלק מהמחקרים נעשו על שמן קוקוס שעבר הידרוגנציה, שזהו שמן מסוכן ולא ניתן להסיק ממחקרים עלו על צריכת שמן קוקוס בכבישה קרה.
הנחיות לצריכה נבונה של שמן קוקוס
הקפידו לקנות שמן קוקוס שהופק בכבישה קרה.
מומלץ לקנות שמן קוקוס אורגני, בשל תו התקן האורגני שהמשמעות היא עוד גוף המפקח על השמן ושרשום על הבקבוק שעבר כבישה קרה ולא הידרוגנציה.
איך תדעו שאכן הוא איכותי? הוא יכול להגיע בצורה של נוזל או משחה, בטמפרטורה של מעל 24 מעלות צלזיוס יהפוך לנוזל. אם ביום קיץ השמן לא הפך לנוזל כנראה שהשמן שלכם עבר תהליך הידרוגנציה.
כאשר אתם בכל זאת משתמשים בשמן קוקוס לאפיה, בישול ואידוי – השתמשו בכמות המינימלית ביותר ההכרחית. ברוב המתכונים לעוגות, עוגיות וכדומה, מספיק לשים חצי מכמות השמן הכתובה במתכון.
מעבר לסגולות הבריאותיות בצריכה באוכל, יש לו סגולות לטיפוח השיער והגוף, ואף לניקיון.
זאת בכתבה הבאה